Tomatplantor skötsel. Odla tomater: 4 enkla tips för att lyckas

Odla tomat på balkongen!

Tomatplantor skötsel

Har du några frågor eller vill ha tips och råd om annat än tjuvning av tomater? Mot slutet av säsongen kan plantans upprätta del av stammen befinna sig t. Annars är det väldigt enkelt att lyckas med sin tomatsådd och tomatodling. Sköt om dina tomater Tomater älskar värme, så placera dina krukor så soligt och vindskyddat som möjligt. Då är de redo att planteras i planteringsjord och växa vidare. För att vänja plantorna vid utomhusmiljön ställer du först ut tomatplantan någon timme om dagen. Tomater kan odlas i växthus, balkong och på friland.

Nächster

Odlingstips och skötselråd för tomater, plantera och skörda

Tomatplantor skötsel

Skugga plantorna När maj månad gör sitt intåg ser jag till att ha fått upp skugggardinerna på västsidan av växthuset — det är långsidan. Hitta skyddad plats Ska du odla på friland måste du hitta en varm och skyddad plats i solen. Men nu har jag lärt annat, genom egen erfarenhet — de klarar i alla fall +3 grader. Odla i rymlig kruka Om du odlar i kruka ska den rymma minst tio, tolv liter. På Blomsterlandet har vi flera olika hjälpmedel för att binda upp din planta. I det här inlägget lär du dig förutom hur du halshugger dina tomatplantor också om hur du tar hand om de plantor du just klippt av.

Nächster

Köksträdgården: TOMATSORTER

Tomatplantor skötsel

Ljus är däremot särskilt viktigt för att plantan ska trivas och inte bli tunn och ranglig. Framför allt blir det kulturarvssorter, gamla fina väl beprövade sorter som förts vidare från generation till generation. Moderplantan hade blivit för hög och gänglig och med ett växthus som bara var 2, 30 m högt blev det en alldeles för stor skördeförlust om första klasen skulle bildas ca 60 cm upp på en planta. Rätt förutsättningar och skötsel ger goda resultat Tomaten vill gärna ha mellan 20-30 grader hela tiden och ska stå skyddade mot kraftiga regn, hårda vindar och samtidigt i full sol. Liten bifftomat skulle jag beskriva den som.

Nächster

Tjuva tomater

Tomatplantor skötsel

Låt inte rötterna eller de nervissnade plantorna vara kvar över vintern! Det är de högväxande tomaterna som tjuvas. Tomaten kom till Sverige på 1600-talet, men det var först för omkring 100 år sedan som den fick sitt verkliga genomslag som uppskattad maträtt. Kvar blir ett fantastiskt bra gödselvatten, som dock luktar ganska illa innan det kommer i jorden. Bra tillgång till ljus är en förutsättning att starta tidigt, annars kan tomatplantorna bli rangliga. Att tomatplantorna drabbas av svampangrepp, bakterier eller virus är ganska vanligt och anledningen till det är odlingsförhållanden som inte är speciellt bra. Överst i pinnen är det hål och där fäster jag ett snöre och andra änden av snöret fäster jag uppe växthusets tak.

Nächster

Farbror Grön: Halshugga tomat

Tomatplantor skötsel

Storlek på krukan Många rekommenderar en kruka som rymmer 20 liter jord för odling av tomat. Kanske inte konstant över hela dygnet, för på dagarna har de ju varit varmare i växthuset. Om läget är mycket soligt och varmt kan man plantera sorter med tätt bladverk eller låta bli att gallra för mycket. Jag har märkt att för mycket oro hos oss odlare nästan kan påverka resultatet på ett negativt sätt. Du kan också odla direkt i en 50-liters jordsäck. Börja odla i mars, om tidigare behövs extra belysning. Vattning Vid växthusodling är det viktigt att se till att luften cirkulerar, genom att vädra och vattna lagom.

Nächster

Skötsel av tomatplantor

Tomatplantor skötsel

Plantorna gulnar Symtom:Plantona gulnar mer och mer ju längre hösten framskrider, tillväxten är dålig,de finns nya blommor men de faller ofta av och utvecklar knappast någon frukt. Vilket jag är emot men den får vara med. Nyskördade, solmogna tomater direkt på tallriken är en härlig lyx möjlig för de flesta. En gång i veckan ser jag över mina plantor och tjyvar dem, annars hinner skotten växa sig för stora. Både höga- och låga tomater går att odla i kruka.

Nächster

Tomat

Tomatplantor skötsel

Dessutom ger topparna du klippt av nya plantor. Skörda tomater Skörda tomaterna när de är mogna och förvara dem i rumstemperatur. Liksom alla växter tappar tomatplantan kraft om den tillåts bli för torr emellanåt så det bästa är att se till dem ofta. Om du klipper av de längsta rötterna utvecklar plantan ett mer förgrenat rotsystem. Eftermogna tomater inne Om hösten slår till innan alla tomaterna mognat är det inte hela världen. Nyp bort den ända in mot stjälken innan den blir för stor. En av de mest smakrika, äldre sorterna.

Nächster